Založ si blog

Sú Dáni morbídni?

 

Poviete si: „Čo je to za absurdnú otázku. Prečo by mali byť?“

 

Keď však dostanete pozvánku na rande, alebo prechádzku na cintorín, musí vám táto myšlienka zísť na um. A prečo práve na miesto posledného odpočinku? Randiť na cintoríne? Ísť na romantickú prechádzku medzi hrobmi…? No, trochu zvláštne. Či morbídne…? Až do chvíle, keď vás pozývajúci zavedie na Bispebjerg Kirkegård, teda Bispebjerský cintorín.

Bispebjerský cintorín sa nachádza na severozápade Kodane na rozlohe 43 hektárov a patrí k najmladším kodanským cintorínom. Vznikol v roku 1903 a podobu mu dal renomovaný dánsky architekt Edvar Glaesel. Čím je taký zaujímavý? Hlavnou atrakciou je unikátna sakurová alej. V jarných mesiacoch, keď je v plnom kvete, je jedným z najatraktívnejších miest pre domácích i pre turistov. Vďaka tisíckam fotografií na Instagrame či Facebooku, láka stále viac turistov, zvedavcov, fotografov. Urobiť si záber, na ktorom sa nepohybujú desiatky ľudí, je takmer nemožné. Fotografi túžiaci si uloviť takýto záber si radi ráno privstanú a už o 7 hodine ráno, kedy sa cintorín otvára, žhavia svoje fotoaparáty.Lenže takých múdrych je tam vždy viac. Ale stane sa, že sa zadarí. Treba byť dostatočne trpezlivý a pripravený. A podarilo sa to aj  fotografke Vivienne a jej ružový dánsky bicykel krásne zapózoval v strede aleje. Dá sa povedať, že takýto záber je naozaj unikátny.

 

dsc_0626_b1-copy

 

Vychutnať si sakurovú alej bez ľudí, je pomaly také nemožné, ako vyprázdniť Karlov most v Prahe a nafotiť tiché, romantické, starobylé miesto bez ruchu veľkomesta. Ale napriek tomu, je to zážitok, na ktorý nezabudnete.

 

Nielen sakurová alej je na Bispebjerskom cintoríne atraktívna a lákavá. Rozhodne sa oplatí poprechádzať sa v topoľovej aleji, či posedieť si na jednom z mnohých nádherne upravených trávnikov, či lavičkách. Celá koncepcia však pamätá aj na to, že pozostalí potrebujú svoje zákutia na tiché rozjímania a preto sú tu kaplnky a špeciálne upravené miesta na modlitby. A keďže ide o Dánsko, nájde si tu svoje miesto nielen kresťan, ale i mnohé dalšie vierovyznania, budhistické nevynímajúc.

Základnou myšlienkou a hlavnou filozofiou pri zušľachťovaní krajiny je aj vytvorenie priateľského a vľúdneho prostredia aj na cintorínoch, kde sa stretáva  moderný život so spomienkami na zosnulých. Cintoríny v dánskom ponímaní nemajú byť pochmúrne, smutné miesta plné bolesti a utrpenia. Oslavujú život v jeho pominuteľnosti , krehkosti a neodmysliteľnom kolobehu. Prelínajú sa tu životy prítomné so životami minulými a s nádychom budúcich. Preto tu vládne pohoda a kľudná atmosféra, často vidíte celé rodiny, ako sedia na trávniku, stretávajú sa tu s priateľmi, prechádzajú sa, trávia príjemný čas. A nielen Bispebjerský cintorín, ale aj mnohé ostatné, sú mimoriadne zaujímavým artefaktom v oblasti záhradníctva a kultivácie krajiny. V Dánsku nie sú cintoríny strašidelnými miestami, plnými mrazivých pocitov a tiesne.

 

A preto pozvanie na romantickú prechádzku na Bispebjerský cintorín rozhodne neberte tak, že vás ktosi chce pripraviť na cestu na druhý svet. Práve naopak. Zažijete úchvatný vizuálny zážitok, ktorý vás bude sprevádzať ešte dlhé roky.

Foto:© Vivienne S.

Save

Súboj džípiesiek

08.07.2021

Odkedy má normálny smrteľník k dispozícii GPS je svet jednoduchší a ľahší. Aspoň to som si donedávna myslela. Než som sa vydala na cestu po Slovensku. Zámerne nepíšem do Bojníc, kde bol ciel mojej cesty. Keďže nevlastním najmodernejší typ auta so zabudovanou GPS, umiestňujem si mobilnú GPS na predné sklo auta. Tak som urobila aj teraz. A pre istotu som sa [...]

Politici na pieskovisku

27.03.2021

Nepripadá vám niekedy to, čo sa okolo nás na politickej scéne deje, ako nejaká fraška, zlý sen, či totálna absurdita? Viem, my Slováci sme už síce za tie dlhé roky vycepovaní a mimoriadne vytrénovaní stráviť aj najväčšie katastrofy a nezmysly, ale dokedy to naša psychika unesie? V čase, keď nás sužuje pandémia, ktorá už stála tisíce životov, vyčerpáva [...]

Chaos nad chaos

10.07.2020

Spáva sa vám dobre? Žijete s kľudným svedomím? Teda ak nejaké máte, samozrejme. Vy, všetci kompetentní a „vyvolení“, ktorí rozhodujete o našich životoch. Vaše chaotické rozhodnutia – raz nás tu hermeticky uzavriete na tri mesiace a vzápätí na to, zasa euforicky a bez rozmyslu „rozglábite“ hranice krížom krážom – privádzajú mnohých do takmer [...]

keňa, vojaci

V Keni zahynulo pri páde vojenského vrtuľníka desať ľudí, vrátane veliteľa armády

18.04.2024 20:56

Vrtuľník havaroval krátko po štarte a potom začal horieť.

turecko, zemetrasenie, tokat

Stred Turecka zasiahlo zemetrasenie. Poškodilo niekoľko budov

18.04.2024 20:03

Zatiaľ nie sú správy o úmrtiach alebo vážne zranených.

chrípka. pacient, lekár, prehliadka

V Bratislavskom kraji sa počas tohto roka vyskytol čierny kašeľ v 50 prípadoch

18.04.2024 19:25

Najvyššia vekovo-špecifická chorobnosť bola zistená vo vekovej skupine 15- až 19-ročných osôb.

Fico, Šefčovič

Fico: Vláda na post eurokomisára za SR opäť navrhne Šefčoviča

18.04.2024 18:30

Uviedol to predseda vlády po skončení mimoriadneho dvojdňového summitu EÚ v Bruseli.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 27
Celková čítanosť: 66696x
Priemerná čítanosť článkov: 2470x

Autor blogu

Kategórie