Založ si blog

Rozpustení v tanci

 

Neviem, ako to máte vy, ale ja keď počujem dobrú hudbu, začne to so mnou “šiť”. Kdekoľvek. Za volantom, pri počítači, v obchode… Samozrejme, dokážem sa kontrolovať a mieru “šitia” prispôsobím priestoru, kde som. Tanec jednoducho milujem. Aj keď môj muž tvrdí, že milovať môžem iba jeho a svoje deti a tanec môžem mať ”len” rada. Ale ako emancipovaná žena rozhodujem o tom, čo a koho mám milovať. Takže milujem aj ich aj tanec.

 

A evidentne ho milujú aj Dáni. Je zaujímavé, že tento, pomerne introvertný národ holduje tancu pomerne intenzívne. A ženy pozor! Na tanečných kurzoch, alebo rozličných tancovačkách, je evidentne viac mužov chtivých tancovania ako žien! Na parkete teda neostávajú na ocot ženy, ale paradoxne muži. Super správa, no nie? /Hlavne pre Dánky…/. Pátranie po príčinách tohto javu ale prenechám psychológom či sociológom. Podstatné a veľmi sympatické však je, že Dáni naozaj majú kde tancovať. Ak sa v Kodani dostanete napríklad do Faelledparkenu zistíte, že tanec tu naozaj žije svojím plnokrvným životom.

dscn0077-copy

 

Faelledparken je najväčším parkom v Kodani. Akonáhle vstúpite do jeho priestorov ste príjemne prekvapení nielen jeho prirodzenou krásou, ale aj množstvom aktivít, ktoré tu môžete praktikovať. Okolo vás svištia bežci / medzi nimi veľmi veľa teenagerov/, rodinky na tráve grilujú, skupinky mladých hrajú najrozličnejšie hry / Dáni sa veľmi radi socializujú/, nadšenci skateovania využívajú veľkorysý skate park, všetky generácie bicykľujú, futbaloví nadšenci tu majú k dispozícií niekoľko futbalových ihrísk kde môžu trénovať, deti zasa majú k dispozícii preliezky a všakovaké vychytávky k vyblázneniu sa, basketbalové koše takisto nezívajú prázdnotou, môžete sa tu opalovať, stretať s priateľmi, zažiť obrovský táborák pri príležitosti 1.mája, koncerty, karnevaly a najrozličnejšie oslavy. Vášniví fotografi rozhodne nájdu zákutia, ktoré ich nadchnú a tí, ktorí túžia chvíľku posedieť pri dobrej káve nájdu sympatické kaviarničky rozosiate v rozličných kútoch parku. A aby toho nebolo málo, na svoje si prídu aj psy. /Dáni myslia vždy na všetkých/.Pomerne veľký, ohradený priestor patrí psíčkarom a ich miláčikom. Sem prichádzajú a ako inak, socializujú sa. Nikomu nevadia, neznečisťujú ostatné verejné priestory / na čo Dáni veľmi striktne dbajú/ a majú tu možnosti komunikácie. Psy a aj ich páni.

 

dscn9981-copy

Architekt Edvard Glaesel spoločne s Kodanským magistrátom v roku 1906 – 1914 koncipovali a tvorili Faelledparken naozaj veľkoryso. Nezabudli ani na priestor, kde by nadšenci tanca na pár hodín zabudli na strasti a problémy a užili si zábavu. Ak sa koncom júna ocitnete v Kodani a ste milovníkom tanca a hudby, dobrej atmosféry, zábavy a pohody, rozhodne vo Faelledpareken sledujte informačné šípky a vydajte po cestičkách označujúcich miesto, kde sa tanečný parket nachádza. Veľký drevený kruh, uprostred šťavnatej zelene, osvetlenie, zopár lavičiek a zázemie pre diskdžokeja a potrebnú techniku. Summerdance festival vo Faelledparkene nadchne každého.

 

dscn0050-copy

V priebehu troch týždňov sem môže prísť ktokoľvek a vrhnúť sa do víru argentínskeho tanga, bachaty, salsy, kizomby, hip hopu, lindy hopu, charlestonu, bollywoodu, afrického či dánskeho folk tanca a ďalších tanečných štýlov. Od 19.- 20.hodiny tu prebiehajú bezplatné lekcie tanca s profesionálnymi tanečníkmi a verte, je to zábava. Summerdance festival vo Faelledparkene nadchne každého. Mladí, starí, Dáni i cudzinci, zdatní tanečníci i úplní začiatočníci vytvoria skupinu, ktorá sa spoločne usiľuje zvládnuť rozličné kroky a variácie, skupinu, ktorá sa spolu do sýtosti nasmeje, vyblázni a zároveň objaví čaro tanca, kúzlo jednotlivých tanečných štýlov. Keby sa energia, ktorú skupina nadšencov tanca v priebehu takejto tanečnej hodiny premenila na svetlo, rozhodne by rozžiarila minimálne celú Kodaň. Lekcia tanca na Summerdance festivale je ako očistná sprcha. Aj keď ste príjemne fyzicky unavení, psychicky sa vznášate v oblakoch. Koncentrácia usmiatych a príjemne naladených ľudí na meter štvorcový je obrovská. Po lekcii môžete ešte v parku zostať tancovať a predĺžit si chvíle pohody do desiatej hodiny večer.

 

salsa-11-copy

Je známe, že fyzická aktivita je pre človeka nanajvýš prospešná. Telo pri nej produkuje endorfíny vedúce k príjemným a ozdravným pocitom šťastia a pohody. Niektoré odborné štúdie uvádzajú, že endorfíny sú 18 až 500 krát účinnejšie než chemické lieky na bolesť. Výskumní pracovníci Londýnskej Univerzity robili nedávno prieskum na potvrdenie tézy o účinnosti a vplyve pohybu a ďalších aktivít na zdravie. Skúmanú skupinu ľudí, ktorí trpeli úzkostnými poruchami, rozdelili do štyroch skupín. Jedna sa venovala tancu, druhá počúvala hudbu , tretia matematike a štvrtá cvičeniu. Výsledok ukázal, že jedine skupina, ktorá sa venovala tancu, vykazovala signifikantné hodnoty v súvislosti s redukciou úzkosti. A prečo práve tanec prináša toľko radosti a úžitku? Odpoveď nie je veľmi zložitá. Jednoducho preto, že stimuluje organizmus ako vo fyzickej, tak emocionálnej rovine. Psychológ doktor Peter Lovatt z University of Herdforshire na základe svojich výskumov navyše uvádza, že ľudia, ktorí tancujú dokážu ľahšie zvládať a manažovať problémy a  miera ich kreativity je významne väčšia. Tanec navyše spája ľudí, vytvára záujmové spoločenstvá a posiľuje empatiu, spolupatričnosť a navyše zlepšuje priestorovú orientáciu. A len tak pre zaujímavosť – za hodinu strávenú latinsko-americkými tancami alebo jazzovým tancom  spáli človek údajne asi 422 kalórií, pri balete alebo stepe 317. Ale som presvedčená, že väčšina ľudí si tanec nevyberá kvôli chudnutiu.

 

Neviem, či kodanský magistrát pozná výsledky štúdií hovoriace o význame a zdravotných účinkoch tanca na ľudský organizmus, ale rozhodne by som ho nazvala osvietenským. Už 15 rokov sa vo Faelledparkene koná letný tanečný festival, na ktorom sa môžete doslova rozpustiť v rytmoch hudby, rozplynúť v pohyboch rozličných tanečných štýlov. A to, že nie každý účastník tejto tanečnej lekcie je perfektný, to naozaj nikto nerieši. Najdôležitejšia je zábava, produkcia endorfínov, relax. A to čo zostáva a čo si človek v sebe odnáša na dlhú dobu so sebou, je povznášajúci pocit pohody a skvelého zážitku. A koľko takých chvíľ človek zažíva v každodennom živote?

 

Foto: Lennie Maxx

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Súboj džípiesiek

08.07.2021

Odkedy má normálny smrteľník k dispozícii GPS je svet jednoduchší a ľahší. Aspoň to som si donedávna myslela. Než som sa vydala na cestu po Slovensku. Zámerne nepíšem do Bojníc, kde bol ciel mojej cesty. Keďže nevlastním najmodernejší typ auta so zabudovanou GPS, umiestňujem si mobilnú GPS na predné sklo auta. Tak som urobila aj teraz. A pre istotu som sa [...]

Politici na pieskovisku

27.03.2021

Nepripadá vám niekedy to, čo sa okolo nás na politickej scéne deje, ako nejaká fraška, zlý sen, či totálna absurdita? Viem, my Slováci sme už síce za tie dlhé roky vycepovaní a mimoriadne vytrénovaní stráviť aj najväčšie katastrofy a nezmysly, ale dokedy to naša psychika unesie? V čase, keď nás sužuje pandémia, ktorá už stála tisíce životov, vyčerpáva [...]

Chaos nad chaos

10.07.2020

Spáva sa vám dobre? Žijete s kľudným svedomím? Teda ak nejaké máte, samozrejme. Vy, všetci kompetentní a „vyvolení“, ktorí rozhodujete o našich životoch. Vaše chaotické rozhodnutia – raz nás tu hermeticky uzavriete na tri mesiace a vzápätí na to, zasa euforicky a bez rozmyslu „rozglábite“ hranice krížom krážom – privádzajú mnohých do takmer [...]

Polícia / Pomáhať a chrániť / Policajné auto /

Polícia vyšetruje prípad sexuálneho zneužitia dvoch dievčat pri Košiciach

28.03.2024 16:01

Mali byť v aute sexuálne zneužité dve 11-ročné dievčatá.

APTOPIX Russia Belarus

Prečo Lukašenko vyvracia Putinovu ukrajinskú verziu teroru? Útočníci z Crocusu chceli utiecť do Bieloruska, tvrdí

28.03.2024 16:00

Diktátor Alexandr Lukašenko svojím vyhlásením, že teroristi od podmoskovskej haly Crocus pôvodne unikali smerom do Bieloruska, podkopal naratív Kremľa o ukrajinskej stope.

SR Bratislava politika vláda 19. schôdza BAX

Poslanci z SNS predložili zmeny v zákone o neziskových organizáciách

28.03.2024 15:53

Novela hovorí aj o právomoci Ministerstva vnútra SR rozpustiť občianske združenie.

trieda, vyučovanie, učiteľ, stredná škola, užitočná,

Čaputová: Učitelia napĺňajú svoje poslanie napriek ich podmienkam

28.03.2024 15:11

Prezidentka sa pedagógom prihovorila pri príležitosti Dňa učiteľov.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 27
Celková čítanosť: 66544x
Priemerná čítanosť článkov: 2465x

Autor blogu

Kategórie