Zážitková gastronómia à la Slovakia

11. októbra 2017, maxx610, Humor

 

Nedávno ma moja suseda, staršia pani, ktorej nedávno operovali koleno, požiadala o malú službu. Poprosila ma, či by som jej nemohla priniesť obed z neďalekej reštaurácie. Zvykla tam občas zájsť a dobre poznala tamojšiu kuchyňu. Žiadny problém. V reštaurácii som bola pár minút po otvorení. Nikde ani nohy. Na hostí sa len čakalo. Fajn, pomyslela som si. Aspoň to bude rýchle. Zatiaľ čo som čakala na zabalenie jedla obzerala som sa po reštauračnom priestore. Vcelku strohý, pomerne tmavý priestor ponúkal dostatok miest pre hladných hostí. „Ktovie, či aj sem dorazil trend zážitkovej gastronómie?“ – pomyslela som si. Jedlo už dávno nie je len nevyhnutnosťou k prežitiu. A tak sa mnohé gastronomické zariadenia predbiehajú v ponuke zážitkov. Niektoré vám ponúknu len noviny na prečítanie, zatiaľ čo čakáte na jedlo, iné možnosť sledovať športové prenosy, ďalšie zasa front cooking , alebo otvorenú kuchyňu, kde môžete sledovať kuchára ako dokončuje jedlo pred vašim zrakom, alebo vám rovno pri stole vzplanie plameň z flambovaného jedla, k jedlu hrá reprodukovaná, či živá hudba, mnohé podniky ponukajú ochutnávky medzinárodnej kuchyne a najrozličnejších špecializovaných akcií akými sú hody  /zabíjačkové, kačacie, rybie/, Valentínske menu, ochutnávky vín a ktovie čo ešte. Fantázie sa medze nekladú a čím je majiteľ vynaliezavejší a podnikavejší, tým dokáže viac prekvapiť a možno aj prilákať viac hostí. A nielen to, môže im naozaj pripraviť kumulovaný zážitok. A ako tak premýšľam o jedle a zážitkoch čašník mi podáva moje jedlo. Chopím sa nádob a odchádzam. Vchod a východ z reštaurácie je cez úzku chodbu. Ráznym krokom odchádzam, keď ma odrazu prekvapí nečakaný výjav. Dvaja mladí muži – jeden do pol pása obnažený, druhý v spodkách. Decentne odvrátim tvár a fičím von. Až tam som si uvedomila, že to boli čašníci, ktorí sa prezliekali do „pracovného odevu“. Zrejme nemajú prezliekáreň, pomyslela som si. Alebo, čo ak je to majiteľov originálny nápad ako prísť so svojou troškou do mlyna ? Akýsi bonus navyše. Ja som síce nezažila nijaký mimoriadny šok ani zážitok, ale ktovie či tento „originálny“ pokus à la Slovakia nebude raz svetu udávať nový trend v zážitkovej gastronómii…