Artové osvieženie

6. mája 2019, maxx610, Cestovanie

 

 

Slovo múzeum v mnohých ľuďoch vyvoláva pocit takmer posvätnej úcty k velikánom a umelcom našej planéty. Evokuje priestory, v ktorých potichu a s obdivom kráčate od obrazu k obrazu, od sochy k soche, či iným artefaktom a intenzívne vnímate neuveriteľné schopnosti a talent časom preverených maliarov, či sochárov…

Ale sú aj múzeá, ktoré sú ako divoko bijúce srdce. Múzeá moderného umenia. Stačí vojsť a hneď vás uchváti dynamika súčasného umenia. Pretože nejde len o artefakty pretavené do hmoty. Dýchne na vás súčasnosť, ktorú práve teraz a tu žijeme, emócie, hnev, radosť, zamyslenie, úvahy, každodenné uvažovanie o zmysle života, o tom kam vlastne kráčame, ako sa chováme k sebe navzájom, k našej Zemi, ako politika vstupuje a devastuje naše životy, aká bude naša budúcnosť… a to v šetko v neuveriteľne kreatívnom stvárnení .Diela súčasných umelcov sú aj našim hlasom, našimi pocitmi, našimi otázkami.

 

A tak či už ide o Múzeum moderného umenia v dánskom Aarhuse, alebo o Moco Museum v Amsterdame je to zážitok. Akoby ste naraz vhupli do paralelnej reality, do vírivky emócií, prekvapení, úžasu a máte chuť napiť sa z energie, ktorú pred sebou vo forme naozaj netradičných diel vidíte okolo seba. Priam fyzický zážitok. Múzeum moderného umenia Moco Museum / Modern and Contemporary Art Museum/ v Amsterdame sídli vo veľmi sympatickej budove vo Villa Alsberg, ktorú v roku 1904 navrhol architekt Eduard Cuypers a až do roku 1939 slúžila ako obytný dom, neskôr kňazom, potom právnickej firme až sa napokon stala skvelým priestorom pre moderné umenie.

Hneď ako vstúpite cítite priam tvorivou energiou nabitý priestor a máte chuť rozbehnúť sa k jednotlivým expozíciám. A máte naozaj z čoho vyberať. Môžete sa ocitnúť v izbe vytvorenej americkým pop artovým umelcom Royom Lichtensteinom, ktorý spoločne s Andym Warholom, Jasperom Johnsom a s ďalšími patrili 60. rokoch k lídrom hnutia new art movement. Môžete sa posadiť k stolu a naliať si z džbána vodu / samozrejme symbolicky/ , alebo si ľahnúť do postele, či zvesiť vešiak s košeľou a dumať či si ju dnes obliecť alebo nie? V sekunde sa stávate súčasťou jeho pop artového výtvoru. A tak ako sa menia návštevníci, tak sa čiastočne mení a ožíva aj obsah jeho inštalácie. Žiadne sterilné umenie, na ktoré sa musíte pozerať z patričnej vzdialenosti. Môžete sa ho dotknúť, porobiť si vtipné fotky, pobaviť sa. Celkom dobrý štart do ďalších expozícií.

 

 

V múzeu nechýba dnes mimoriadne populárna a tak trochu záhadná postava britského umelca Banksyho. Jeho street artové a graffiti diela sa často zrodia na nečakaných miestach a nikdy im nechýba humor, politický názor a hlbší filozofický ponor. Jeho obrazy môžete nájsť ako v otvorených priestoroch v mestách, na múroch, voĺných plochách, tak aj v interiéroch. Rozhodne vedú k zamysleniu nad dobou, v ktorej žijeme a nad tým, či je správne, keď sa len prizeráme, alebo máme zasiahnuť. Nielen vo svojom vlastnom záujme, ale aj v záujme celej spoločnosti. A to, že im nechýba humor, iróna a nadhľad je aj v jeho prípade samozrejmé. V Múzeu nájdete medzi inými skvelými obrazmi aj jeho veľmi známy obraz Dievča s balónom, ktoré nemo a takmer bez emócií púšťa z ruky červený balón. Balónik v tvare srdca je jediným farebným miestom na obraze a predstavuje nevinnosť, sny, túžby a lásku. Diela Banksyho nie sú rozhodne len zaujímavé a napriek tomu, že ide o graffiti a street umelca, majú obrovskú cenu. Obraz Dievča s balónom sa na Sotheby’s aukcii v Londýne predal, údajne, za 1,37 milióna dolárov. Slušné, nie?

 

Jedinou umelkyňou, ktorú Moco múzeum v týchto dňoch prezentuje, je slávna japonská výtvarníčka, sochárka, poétka, spisovateľka, filmárka Yayoi Kusama. Najznámejšie sú jej výtvarné diela tzv. Dot Art a “Tekvice”. A tak máte možnosť stratiť sa na chvíľku v hre bodiek a precíznych obrazov tekvíc, skvelo navodzujúcich jemnosť, precíznosť a japonský minimalizmus. Príjemné, hravé, veselé.

Z iného súdka je expozícia diel v New Yorku pôsobiaceho Daniela Arshama pod názvom Spojnica času. Výstižný názov, pretože práve Arsham sa akoby v beztiažnom stave vznáša nad minulosťou, prítomnosťou a budúcnosťou. V jeho mysli sa geniálne prelínajú časopriestory, veci nadobúdajú iný zmysel a vzbudzujú otázky, zamyslenia, ale aj pošteklia bránicu, pobavia. Inšpirácie archeologickými vykopávkami ale prenesené do budúcnosti prekvapia. Zamysleli ste sa niekedy ako by mohli vyzerať archeologické vykopávky z dnešných dní? Ako asi bude vyzerať nález počítača, basketbalovej lopty, novín, či odevov? Arsham áno. A jeho pohľad je originálny. Alebo sa zrazu ocitnete v bežnej izbe, ktorá akoby skamenela v čase a predsa vydáva zaujímavé svedectvo. K najobľúbenejšej a najfascinujúcejšej expozícii Arshama rozhodne patrí Ametystová loptová jaskyňa. Steny a strop sú pokryté stovkami basketbalových a tenisových loptičiek potiahnutých fialovou hmotou, ktorá vytvára tajomný efekt fialovej jaskyne. Tri veľké basketbalové lopty svietia a veľké zrkadlo v jaskyni umožní návštevníkom urobiť si netradičné a originálne selfíčka. Daniel Arsham akoby pozýval súčasníka stráviť pár minút v tejto magickej jaskyni a zamyslieť sa nad životom, aký žijeme. Takmer v tme a tichu.

 

Nech sa v Moco múzeu pohnete kamkoľvek zabudnete na všetko ostatné. Každý obraz, každá socha, každá inštalácia vás zaujme, prekvapí, pobaví a naplno zamestná vašu pozornosť, osvieži vás. Akoby ste na chvíľku vystúpili z každodennej reality, ale pritom v nej paradoxne zostávate. Ale vidíte ju z iného uhla. Ponúka vám iné impulzy, inú energiu, intenzívne vibrácie. Dojmy zostanú ešte dlhú dobu zadreté pod kožu…