Zoberme to ako fakt !

22. mája 2020, maxx610, Humor Úvahy

 

Posledné mesiace a zákerný korona vírus postavil celý svet do pozoru. Nikým neočakávaný zásah do životov a chodu spoločnosti desiatok štátov a spoločenstiev. V takýchto situáciách zvyknú vyplávať na povrch aj mnohé  ľudské vlastnosti. Jednou z tých viditeľných a „počuteľných“ je rozhodne frflanie. Také bežné, ľudské frflanie, ktoré vyjadruje nespokojnosť so všetkým a všetkými, a keby aj všetko bolo na jedničku, tak aj tak by sa pre frfľošov niečo našlo.

 

V krízových situáciách je nutné robiť opatrenia, ktoré sa v danej chvíli zdajú nevyhnutné, ale rozhodne sa opierajú o určité fakty. Niekomu sa môžu zdať nesprávne, inému adekvátne a logické. Čo je úplne pochopiteľné. Jedným z hromozvodov rozbúrených vášní sa stali aj povinné rúška. Je pravdou, že v našich zemepisných šírkach neexistovalo odôvodnenie nosiť ich, nemáme nijakú tradíciu ani inklináciu k tomuto kusu odevu. Nebol dôvod. Teraz je. A verme epidemiológom, že vedia čo hovoria, keď ich odporúčajú nosiť. Len tak na okraj – pozrite si dobové snímky z obdobia španielskej chrípky, alebo ochranu dýchacích ciest z obdobia moru v stredoveku.  Takže ofrfľávať, nadávať a nenávidieť „chudákov“ rúška nemá vôbec zmysel.

 

Zoberme ako fakt, že ešte dlhú dobu si ich budeme pribaľovať do kufrov (až budeme môcť cestovať), radi si ich nasadíme na letiskách, či v lietadle alebo iných dopravných prostriedkoch, možno aj v kinách  a divadlách, alebo na iných, ľuďmi preplnených, miestach. Tak ako nie je pohodlné mať náplasť na porezanom prste, či obväz či ortézu na poranenej nohe alebo chodiť dočasne s barlou, tak aj rúško prináša nepohodlie. Berme to ako súčasť lekárničky, ako dočasného nevítaného hosťa v našej garderóbe. Pretože moje rúško chráni Teba, Tvoje mňa. Tak znie slogan. A tak ako sme museli akceptovať isté skutočnosti, a mnohé sa nám rozhodne nepáčia, tak zoberme ako fakt, že rúško je tu. S nami, medzi nami, na našich tvárach. A pre frfľošov optimistický odkaz – nič netrvá večne! A ktovie, možno raz naši vnuci a pravnuci vydražia naše rúška ako raritnú starožitnosť za veľké peniaze. A bude im sveta žiť!