Založ si blog

Karma je zdarma, pán primár!

Mať dvadsať až štyridsať to je veru sveta žiť! Všetko máte pred sebou, zamestnávatelia vám nadbiehajú s dobrými, lepšími či najlepšími ponukami, ste plní síl, entuziazmu a otpimizmu. Život na vás veselo máva.

Medzi štyridsiatkou až päťdesiatkou začína ísť do tuhého, napriek tomu, že máte veľa skvelých skúseností, vychovali ste svoje potomstvo, dosiahli zopár pekných úspechov a máte ešte dostatok síl a energie dávať zo seba to najcennejšie. Predsa sa však čosi mení. Uspieť na trhu práce začína byť zložitejšie, spoločnosť vás posunula do menej atraktívnej kategórie. A čo potom šesťdesiatnici, sedemdesiatnici ? Aké majú oni vyhliadky žiť uspokojujúci život? V našich podmienkach rozhodne smutný. Trápne a ponižujúce dôchodky, napriek poctivej celoživotnej práci. A keď potom vidíte na niektorom odpočívadle na dialnici napríklad autobus z Nórska, či Nemecka, z ktorého sa veselo trúsia starí ľudia, ktorí si svoj dôchodok užívajú plnými dúškami, pretože si môžu dovoliť cestovať, užívať si, objavovať krásy života aj v zrelom veku, pochytí vás zlosť. Pretože u nás si takéto bežné veci môžu dovoliť len vyvolení, tí čo sú dostatočne prefíkaní, vedia sa tzv. obracať. A ako také “obracanie” vyzerá vieme všetci veľmi dobre.

Ale čo ak sa nebodaj dožijete osemdesiatky či vyššieho veku a stane sa vám úraz a vy ste odrazu odkázaní na pomoc rodiny, či zariadenia pre seniorov. Na to, čo za horory tu na človeka číhajú, radšej ani nepomyslieť. (Česť zopár výnimkám). Keď sa nebodaj v takomto zariadení predsa len ocitnete čo i len na chvíľku, na návšteve, môžete sa stať svedkom aj takejto situácie. Pri posteli 84 ročného pána, ktorý sa zotavuje po operácii bedrového kĺbu sedí rodina a živo diskutujú. Rozprávajú sa o tom, čo celý deň robili, ako sa všetci mali a rad príde aj na starého pána. Ten veľmi nemá o čom hovoriť, pretože sa za celý deň okolo neho ani s ním nič zaujímavé nedeje. Napokon sa syn opýta svojho otca či už za ním bola rehabilitačná sestra a či cvičili, tak ako bolo dohodnuté / a za čo napokon aj rodina platí nemalé peniaze s nádejou, že sa ich otec čo najskôr vráti do života a bude môcť ako tak fungovať). Starý pán smutne pokýve hlavou a povedal, že s ním už niekoľko dní nikto necvičil. To musí byť nejaké nedorozumenie, pomyslia si rodinní príslušníci a hneď sa vyberú za primárom, aby zistili čo sa deje. Slovutný pán primár si vypočuje sťažnosť a potom s ľadovou tvárou odpovie: “ Cvičenie s vašim otcom som sestrám zakázal!”

“Čo prosím??” – nechápavo zareaguje rodina.

“Pozrite sa, váš otec má 84 rokov. Cvičiť s ním sa UŽ NEOPLATÍ. Na čo by to bolo dobré? Náhodou začne opäť chodiť a znovu vám niekde spadne, to chcete? Preto som zakázal rehabilitačným sestrám k nemu chodiť” – zaklincuje svoju bezcitnú odpoveď. Nazvať túto situáciu šokujúcou je asi veľmi slabé slovo. Dotyčný pán primár si zrejme zmýlil svoje pôsobenie tu na zemi, pretože sa pasuje do role prinajmenšom boha, ktorý rozhoduje koho život a v akej kvalite má cenu. Ale čas pracuje, aj on raz bude starý a nejaký jeho kolega takisto usúdi, že už nemá zmysel sa s osemdesiatročným človekom “páraťˇ a nechá ho postupne , bez povšimnutia dodýchavať . Nuž darmo, pán primár. Čo človek zaseje, to aj žne. A ako sa hovorí: Karma je zdarma!

 

Súboj džípiesiek

08.07.2021

Odkedy má normálny smrteľník k dispozícii GPS je svet jednoduchší a ľahší. Aspoň to som si donedávna myslela. Než som sa vydala na cestu po Slovensku. Zámerne nepíšem do Bojníc, kde bol ciel mojej cesty. Keďže nevlastním najmodernejší typ auta so zabudovanou GPS, umiestňujem si mobilnú GPS na predné sklo auta. Tak som urobila aj teraz. A pre istotu som sa [...]

Politici na pieskovisku

27.03.2021

Nepripadá vám niekedy to, čo sa okolo nás na politickej scéne deje, ako nejaká fraška, zlý sen, či totálna absurdita? Viem, my Slováci sme už síce za tie dlhé roky vycepovaní a mimoriadne vytrénovaní stráviť aj najväčšie katastrofy a nezmysly, ale dokedy to naša psychika unesie? V čase, keď nás sužuje pandémia, ktorá už stála tisíce životov, vyčerpáva [...]

Chaos nad chaos

10.07.2020

Spáva sa vám dobre? Žijete s kľudným svedomím? Teda ak nejaké máte, samozrejme. Vy, všetci kompetentní a „vyvolení“, ktorí rozhodujete o našich životoch. Vaše chaotické rozhodnutia – raz nás tu hermeticky uzavriete na tri mesiace a vzápätí na to, zasa euforicky a bez rozmyslu „rozglábite“ hranice krížom krážom – privádzajú mnohých do takmer [...]

Kaczynski lech

Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze

19.04.2024 23:16

Letecké nešťastie sa odohralo 10. apríla 2010 pri meste Smolensk na západe Ruska.

Navaľná

Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií

19.04.2024 21:51

Manželia Navaľní dostali toto ocenenie "za odvahu prejavenú v hnutí odporu a za odvážny a nenásilný boj proti brutálnej diktatúre v Rusku"

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37, aktualizované: 22:18

Polícia neskôr oznámila jeho totožnosť. Jeho čin mohol byť motivovaný konšpiračnými teóriami.

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 27
Celková čítanosť: 66718x
Priemerná čítanosť článkov: 2471x

Autor blogu

Kategórie