Založ si blog

Zoberme to ako fakt !

 

Posledné mesiace a zákerný korona vírus postavil celý svet do pozoru. Nikým neočakávaný zásah do životov a chodu spoločnosti desiatok štátov a spoločenstiev. V takýchto situáciách zvyknú vyplávať na povrch aj mnohé  ľudské vlastnosti. Jednou z tých viditeľných a „počuteľných“ je rozhodne frflanie. Také bežné, ľudské frflanie, ktoré vyjadruje nespokojnosť so všetkým a všetkými, a keby aj všetko bolo na jedničku, tak aj tak by sa pre frfľošov niečo našlo.

 

V krízových situáciách je nutné robiť opatrenia, ktoré sa v danej chvíli zdajú nevyhnutné, ale rozhodne sa opierajú o určité fakty. Niekomu sa môžu zdať nesprávne, inému adekvátne a logické. Čo je úplne pochopiteľné. Jedným z hromozvodov rozbúrených vášní sa stali aj povinné rúška. Je pravdou, že v našich zemepisných šírkach neexistovalo odôvodnenie nosiť ich, nemáme nijakú tradíciu ani inklináciu k tomuto kusu odevu. Nebol dôvod. Teraz je. A verme epidemiológom, že vedia čo hovoria, keď ich odporúčajú nosiť. Len tak na okraj – pozrite si dobové snímky z obdobia španielskej chrípky, alebo ochranu dýchacích ciest z obdobia moru v stredoveku.  Takže ofrfľávať, nadávať a nenávidieť „chudákov“ rúška nemá vôbec zmysel.

 

Zoberme ako fakt, že ešte dlhú dobu si ich budeme pribaľovať do kufrov (až budeme môcť cestovať), radi si ich nasadíme na letiskách, či v lietadle alebo iných dopravných prostriedkoch, možno aj v kinách  a divadlách, alebo na iných, ľuďmi preplnených, miestach. Tak ako nie je pohodlné mať náplasť na porezanom prste, či obväz či ortézu na poranenej nohe alebo chodiť dočasne s barlou, tak aj rúško prináša nepohodlie. Berme to ako súčasť lekárničky, ako dočasného nevítaného hosťa v našej garderóbe. Pretože moje rúško chráni Teba, Tvoje mňa. Tak znie slogan. A tak ako sme museli akceptovať isté skutočnosti, a mnohé sa nám rozhodne nepáčia, tak zoberme ako fakt, že rúško je tu. S nami, medzi nami, na našich tvárach. A pre frfľošov optimistický odkaz – nič netrvá večne! A ktovie, možno raz naši vnuci a pravnuci vydražia naše rúška ako raritnú starožitnosť za veľké peniaze. A bude im sveta žiť!

Súboj džípiesiek

08.07.2021

Odkedy má normálny smrteľník k dispozícii GPS je svet jednoduchší a ľahší. Aspoň to som si donedávna myslela. Než som sa vydala na cestu po Slovensku. Zámerne nepíšem do Bojníc, kde bol ciel mojej cesty. Keďže nevlastním najmodernejší typ auta so zabudovanou GPS, umiestňujem si mobilnú GPS na predné sklo auta. Tak som urobila aj teraz. A pre istotu som sa [...]

Politici na pieskovisku

27.03.2021

Nepripadá vám niekedy to, čo sa okolo nás na politickej scéne deje, ako nejaká fraška, zlý sen, či totálna absurdita? Viem, my Slováci sme už síce za tie dlhé roky vycepovaní a mimoriadne vytrénovaní stráviť aj najväčšie katastrofy a nezmysly, ale dokedy to naša psychika unesie? V čase, keď nás sužuje pandémia, ktorá už stála tisíce životov, vyčerpáva [...]

Chaos nad chaos

10.07.2020

Spáva sa vám dobre? Žijete s kľudným svedomím? Teda ak nejaké máte, samozrejme. Vy, všetci kompetentní a „vyvolení“, ktorí rozhodujete o našich životoch. Vaše chaotické rozhodnutia – raz nás tu hermeticky uzavriete na tri mesiace a vzápätí na to, zasa euforicky a bez rozmyslu „rozglábite“ hranice krížom krážom – privádzajú mnohých do takmer [...]

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

polícia oživovanie

VIDEO: Išlo o sekundy. Petržalskí policajti nezaváhali, zachránili život mužovi

25.04.2024 18:00

Policajti sa pristavili pri dopravnej nehode, keď si zrazu všimli na zemi muža v bezvedomí.

jazierko, záhradné jazierko, zima, mráz

SHMÚ: Na celom Slovensku sa v noci môže vyskytnúť prízemný mráz

25.04.2024 17:18

Slovenský hydrometeorologický ústav vydal výstrahu prvého stupňa.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 27
Celková čítanosť: 66780x
Priemerná čítanosť článkov: 2473x

Autor blogu

Kategórie