Založ si blog

Kedy zbúrate čínsky múr, pán premiér ? ! ?

Zákony džungle sú jasné. Prežije ten najsilnejší, najagresívnejší, najdrzejší. Prežije ten, kto má silu za seba bojovať, kto má dostatok  energie bojovať o svoje práva, vrátane tých najzákladnejších.

 

Naša Covidová džungľa sa od tej reálnej veľmi nelíši. Najmocnejší rozhodujú o životoch ostatných. V určitých situáciách potrebné opatrenia, ale časom strácajú na význame a tí najslabší sa stávajú ich obeťami. Slovná ekvilibristika sa stáva pre mocných veľmi obratným manévrom, ako vznešene zamiesť veci pod koberec. Slovné spojenie „najkrehkejšia skupina obyvateľov“ už dlho  plápolá v priestore ako hrdá zástava a slúži ako odôvodnenie nechuti veci riešiť. Áno, na začiatku epidémie a vo vrcholnej fáze boli dôvody izolovať starších ľudí od ostatného obyvateľstva. Ale kde odrazu zostala táto problematika?  Seniori odrazu, akoby neexistovali. Sú hermeticky uzavretí v domovoch sociálnych služieb, odtrhnutí od rodinných príslušníkov a možnosti aspoň chvíľku s nimi  komunikovať, byť v ich blízkosti. Snáď ani netreba hovoriť aké devastačné účinky takéto odlúčenie spôsobuje nielen po stránke psychickej, ale následnej a fyzickej. Situácia je už taká, že pre seniorov v domovoch sa väčšou hrozbou a ujmou na zdraví stáva sociálna izolácia, citová deprivácia než samotný koronavírus.

 

Áno, aj tak sa dajú veci riešiť. Teda ich neriešením, zametením pod koberec, hraním sa na skrývačku, neodôvodniteľným tichom. Zavrieť, zabetónovať, izolovať. Lebo to je najpohodlnejšie a najistejšie. Ale dokedy to budeme znášať? Keď sa dali vyriešiť bezpečnostné opatrenia v kostoloch, obchodoch, na verejnosti aj pre seniorov, v čom je problém nastaviť podobné systémy v domovoch sociálnej starostlivosti? Pretože už teraz sa ich obyvatelia nestali ničím iným len rukojemníkmi koronavírusových opatrení. A to, že systém bezpečného kontaktu nie je ničím neriešiteľným, alebo vyžadujúcim si Nobelovu cenu za celospoločenský prínos, je nad slnko jasnejšie.

Už stačilo! Pán premiér a krízový štáb, súčasťou spoločnosti sú aj starí ľudia v domovoch sociálnej starostlivosti. Aj oni majú právo na vašu pozornosť a riešenie základných ľudských práv. Nie sú to väzni. Nič nespáchali. Ich jediným „hriechom“ je , že zostarli. Ale to sa týka všetkých. Aj vás!

 

Dokedy, pán premiér a krízový štáb, budeme čakať než zbúrate čínsky múr, ktorý ste vystavali medzi starými ľuďmi v domovoch sociálnej starostlivosti a ich rodinami, medzi ľuďmi, pre ktorých je životne dôležité mať kontakt a oporu???

 

 

Súboj džípiesiek

08.07.2021

Odkedy má normálny smrteľník k dispozícii GPS je svet jednoduchší a ľahší. Aspoň to som si donedávna myslela. Než som sa vydala na cestu po Slovensku. Zámerne nepíšem do Bojníc, kde bol ciel mojej cesty. Keďže nevlastním najmodernejší typ auta so zabudovanou GPS, umiestňujem si mobilnú GPS na predné sklo auta. Tak som urobila aj teraz. A pre istotu som sa [...]

Politici na pieskovisku

27.03.2021

Nepripadá vám niekedy to, čo sa okolo nás na politickej scéne deje, ako nejaká fraška, zlý sen, či totálna absurdita? Viem, my Slováci sme už síce za tie dlhé roky vycepovaní a mimoriadne vytrénovaní stráviť aj najväčšie katastrofy a nezmysly, ale dokedy to naša psychika unesie? V čase, keď nás sužuje pandémia, ktorá už stála tisíce životov, vyčerpáva [...]

Chaos nad chaos

10.07.2020

Spáva sa vám dobre? Žijete s kľudným svedomím? Teda ak nejaké máte, samozrejme. Vy, všetci kompetentní a „vyvolení“, ktorí rozhodujete o našich životoch. Vaše chaotické rozhodnutia – raz nás tu hermeticky uzavriete na tri mesiace a vzápätí na to, zasa euforicky a bez rozmyslu „rozglábite“ hranice krížom krážom – privádzajú mnohých do takmer [...]

gangy, švédsko

Na podujatie švédskej Ľavicovej strany vtrhli útočníci, hlásia troch zranených

24.04.2024 23:24

Večerné podujatie v Štokholme malo byť o rastúcom fašizme vo Švédsku.

bombic

Británia rozhodla o vydaní extrémistu Bombica na Slovensko. Odkázal, že nikam nejde

24.04.2024 22:40

Rozhodnutie súdu nie je právoplatné, môže sa proti nemu odvolať.

ATACMS, vojna na Ukrajine

Kyjev už nasadil strely dlhého doletu ATACMS. Američania ich dodali tajne

24.04.2024 20:54

Zbrane prišli na Ukrajinu tento mesiac, oznámilo americké ministerstvo zahraničných vecí.

Francois Fillon

Francúzsky súd potvrdil odsúdenie expremiéra Fillona v kauze sprenevery

24.04.2024 19:16

Sprenevery sa dopustil vytvorením fiktívneho pracovného miesta pre svoju manželku Penelope.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 27
Celková čítanosť: 66765x
Priemerná čítanosť článkov: 2473x

Autor blogu

Kategórie